X

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

نقد و بررسي كتاب السياسة الحسينية

چکیده

از جمله شبهه‌های اعتقادی درباره قیام عاشورا، شبهه بر علم امام حسین علیه السلام است. به این بیان که اگر امام علیه السلام از سرانجام قیام و شهادتش و اسارت خانواده و زنان همراه، آگاه بود پس با این قیام خود و خانواده را در معرض قتل و بی‌حرمتی قرار داده که هیچ مزیّت و حسن عقلی ندارد.

پسر علّامه‌ محمد حسين‌کاشف الغطاء پاسخ‌هايي را مي‌دهد که پدر، آن‌ها را تکمیل کرده و مجموعاً در کتاب «السياسة الحسينية» گردآمده‌اند. با وجود این‌که علّامه‌ در دادن پاسخ قانع‌کننده‌ای کوشیده امّا به نظر می‌رسد از اصل شبهه که نفی علم امام است دور شده باشد. همچنین وی در بیان فلسفه اقدامات امام به جای بررسی متون تاریخی، به حدسیات خود اکتفا کرده است.

در این مقاله پس از بررسی کتاب، پاسخ‌های علّامه بررسی و نقد شده سپس با مراجعه به کتب روایی و تاریخی پاسخ مناسب داده شده است.

---------------------------------------------------------------------

*مائده رضایی: طلبه درس خارج فقه و اصول مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام و دکتری تفسیر تطبیقی جامعةالمصطفی العالمیة واحد مشهد.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

قرآن کریم از امّت اسلامی به عنوان امّت برتر؛ امّتی که خیر امم است و از جهت شیوه زندگی انسانی باید الگو و سرمشق برای دیگر امّت‌ها باشد، یاد می‌کند و این مدال افتخار را بر گردن او می‌آویزد. امّا برخلاف آنچه قرآن کریم طالب آن است، برخی اندیشه‌ها و تفکّرات منحرف از این ندا و مطالبة قرآنی که در بند تعامل عصبیّت و جاهلیّت در بستر مدرنیته گرفتارند، هر روز با ایجاد اختلاف، تفرقه، تشطّط، درگیری و جنگ و خون‌ریزی در بین امّت اسلامی در پی مشوّه، ناهنجار و خلاف انسانی نشان دادن این چهره هستند. به یقین بن‌مایه‌های این تفکرات نه تنها با روح اسلام و قرآن کریم هرگز سر سازش نداشته و ندارد بلکه به طور کامل در نقطه مقابل اسلام و قرآن قرار دارد؛ از این‌رو باید بن‌مایه‌ها و مؤلّفه‌های این نوع تفکّرات را در جای دیگری غیر از اسلام جستجو نمود؛ این نوشتار در تلاش است تا به سهم خود در پی شناسایی و بازشناسی ریشه‌ها و مؤلّفه‌ها و بیان بخشی از آسیب‌های غیر قابل جبران این نوع بینش‌ها بر اسلام و امّت اسلامی بپردازد.

---------------------------------------------------------------------

*محمود اصغری: عضو پژوهشی دانشگاه علوم اسلامی رضوی.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

پژوهش سلامت قلب از دیدگاه صحیفه سجادیه با هدف رسیدن به قلبی سلیم به استناد تحلیل متن ادعیه این کتاب شریف و با استمداد از آیات قرآن کریم و روایات معصومین علیهم السلام تدوین شده است. به نظر می‌رسد ادعیه صحیفه سجادیه به دنبال بیان راه‌هایی برای رسیدن به سلامت قلب است. امام علیه السلام با ذکر عظمت الهی، با راهکارهایی هم چون پالایش قلب از رذائل اخلاقی، زدودن زنگار معاصی و خالی کردن دل از محبت دنیا و مشغولیت به اغیار، راه رسیدن به محبت خدا و سلامت قلب را بیان می‌کند.

قلب شریف‌ترین عضو وجودی انسان و مترادف روح و نفس است. سلامت قلب نیز قرار داشتن دل در مسیر مستقیم و دور بودن آن از آفات ظاهری و باطنی است. بر اساس ادعیه صحیفه سجادیه مواردی چون محبت دنیا، مشغولیت به ذکر اغیار، سیطره شیطان برقلب و رذایل اخلاقی، مواردی هستند که موجب ریزش و تباهی قلب می‌گردند. از سوی دیگر نفرت از گناهان، تقوای دل، طهارت قلب به وسیله قرآن، فراغت دل برای محبت یار و سلامت دل با ذکر خداوند، عوامل رویش و پویایی قلب هستند. ذکر خداوند که هدف عبادات است دل‌ها را صفا می‌بخشد و آماده دریافت تجلیات حق می‌نماید. از طرفی یاد او ابزار تکامل و رمز خودسازی است؛ شاید بدین جهت باشد که امام علیه السلام سلامت قلب را در کنار ذکر عظمت الهی از خداوند متعال می‌خواهند.

---------------------------------------------------------------------

*مریم پورحسینی: مدرس و عضو هیئت علمی مکتب مؤسسه علمی- تحقیقی نرجس علیها السلام مشهد. 

**فائقه فروتن: طلبه سطح دو مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

معناشناسی، بخشی از دانش زبان شناسی امروزی است که در آن نویسنده، اثر را به عنوان تولید دستور زبانی نگاه نمی‌کند و در نگاهی نو به مطالعة فرهنگ واژه و جهان‌بینی حاکم بر آن می‌پردازد. معناشناسی، روش‌های جدید برای بررسی و تبیین مفاهیم و واژگان را در اختیار ما می‌گذارد. در این تحقیق ما به معناشناسی واژه «حق» در نهج‌البلاغه پرداخته‌ایم.

در ضرورت و اهمیت بحث گفتنی است که واژه حق از واژه‌های پر بسامد در قرآن و نهج البلاغه است که در فرهنگ‌های لغت به صورت‌های مختلفی معنا شده است؛ لذا در این پژوهش ضمن بررسی معنای آن از نظر لغوی و اصطلاحی و بررسی سیر تحول و تطور معنای کلمه (معناشناسی تاریخی) به معناشناسی توصیفی واژه پرداخته‌ایم و در آن معنای مفهومی- مصداقی، انتزاعی- حسی و ارتباط معنایی آن با واژه‌های هم‌نشین و جانشین و نانشین مورد بررسی قرار گرفته است.

واژه حق در نهج البلاغه، پربسامد و دارای معنای لغوی «ثابت و مطابق با نفس الامر» می‌باشد.

---------------------------------------------------------------------

*منصوره تقربی: مدرس و عضو هیئت علمی مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد. 

**سکینه سادات موسوی نژاد: طلبه سطح دو مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

موضوع این مقاله آداب مهمانی در سیره امام علی علیه السلام می‌باشد. با توجه به اجتماعی بودن انسان، ارائه الگوهای کامل در این عرصه برای رسیدن او به نقطه مطلوب ضروری است. بهترین گزینه در این زمینه معصومین علیهم السلام هستند. متأسفانه زندگی مدرن آثار منفی در روابط اجتماعی ایجاد کرده است که اگر تصحیح نگردند، سبک زندگی اسلامی به حاشیه رانده می‌شود. این مقاله که به روش کتابخانه‌ای گردآوری شده ، تلاش دارد تا یکی از این ابعاد، یعنی مهمانی در سیره امیرالمؤمنین علیه السلام را بررسی کند تا با روشن شدن فاصله‌ای که با نقطه مطلوب داریم، گامی در جهت بهبود آن برداریم. سؤال اصلی که این مقاله پاسخگوی آن است عبارت است از اینکه: امام علی علیه السلام برای احیای سنّت مهمانی در جامعه چه برنامه‌ها و دستورالعمل‌هایی داشتند؟ نتیجه حاصل نیز این موضوع را تأیید می‌کند که ایشان سه برنامه عمده برای تحقق این امر داشتند: تبیین اهمیت و آثار آن مانند ایجاد نشاط، آمرزش گناهان و بهشتی شدن؛ نهادینه کردن وظایف میزبان مانند استقبال و بدرقه محترمانه، خدمت به او و مهیّا ساختن اسباب آسایش و امنیت او؛ تبیین وظایف مهمان مانند پذیرفتن دعوت میزبان، پرهیز از به سختی انداختن او و رعایت ویژه آداب سفره و غذا خوردن. از منابع مورد استفاده نیز می‌توان به بحارالأنوار، غررالحکم و دررالکلم، مستدرک الوسایل، نهج البلاغه و کافی اشاره کرد.

---------------------------------------------------------------------

*اعظم رحمت آبادی: مدرس و عضو هیئت علمی مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.

**زینب نوربخش کلائی: سطح دو مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

جوانان از سرمایه‌های اصلی و اساسی یک کشور هستند، در صورتی که برنامه‌ریزی و تمهیدات لازم برای باروری، شکوفایی و جهت‌دهی استعدادهای جوان و تربیت سیاسی درست او انجام شود، می‌تواند بزرگ‌ترین سرمایه و انرژی بالقوه برای پیشرفت و توسعه سیاسی کشور باشد؛ در غیر این صورت به نیرویی تخریبی و غیر قابل مهار در جامعه بدل خواهد گشت.

در این مقاله به  چند روش تربیت سیاسی اشاره می‌گردد که عبارتنداز: بصیرت‌افزایی، دشمن‌شناسی، مبارزه با عوامل انحرافی، عبرت‌آموزی از تاریخ، معرفی الگوها، ترویج فرهنگ سیاسی در جامعه، منتظرپروری و پرورش تحلیل‌گر و در پایان به برخی راهکارهای قابل طرح در زمینة ایجاد و تعمیق بینش سیاسی در نسل جوان اشاره خواهیم کرد.

---------------------------------------------------------------------

*ریحانه پزشکی: کارشناسی ارشد ارتباطات گرایش حج و زیارت.

دی ان ان