چکیده
با ظهور اسلام و ترسیم جایگاه حقیقی زن، عرصههای نوینی از مسئولیتپذیری و نقشآفرینی در قبال خانواده و جامعه در برابر زنان گشوده شد. از آنجا که اقتصاد در ثبات خانواده و اقتدار جامعه اسلامی نقش تعیینکنندهای دارد، استفاده از ظرفیت بانوان در توسعه اقتصادی مورد توجه معصومین علیهم السلام قرار گرفته است که آگاهی نسبت به زوایای مختلف آن، جهت حفظ کانون خانواده و پایداری نظام اسلامی در بحرانهای اقتصادی راهگشا خواهد بود و غفلت از آن، با سوء مدیریت مصرف و یا اشتغال بیضابطi بانوان، میتواند زمینهساز فروپاشی خانواده و سایر آسیبهای اجتماعی مرتبط با آن باشد.
در این پژوهش ابعاد مختلف آموزشهای اقتصادی به بانوان، با روش کتابخانهای از سیره معصومین علیهم السلام جمعآوری شده است. ناگفته نماند که این مسأله از جهت ارتقای شخصیت بانوان و ایفای صحیح نقشها و کارکردهای ایشان، ضروری و انگیزه اصلی تدوین این پژوهش میباشد.
از نتایج به دست آمده این است که زنان در عصر معصومین علیهم السلام در عرصههای مختلف اقتصادی اعم از تولید، مصرف و تأمین منافع عمومی جامعه اسلامی تحت آموزش مستقیم حضرات قرار گرفتهاند تا ضمن رعایت اصول و موازین اسلامی در کمیت و کیفیت مصرف و همچنین امر اشتغال، بتوانند در زمینه بهبود معیشتی خانواده و رشد و شکوفایی اقتصادی جامعه مسلمین گامهای مؤثرتری بردارند.
---------------------------------------------------------------------
* اعظم رحمت آبادی: مدرس و عضو هیئت علمی مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.
** زکیه خاکسار: طلبة سطح سه و همکار پژوهش مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد (نویسنده مسئول).