X

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

از آغاز آفرینش، انسان به صورت زوجی از زن و مرد و در قالب خانواده قدم به گیتی نهاده است. از این‌رو خانواده اوّلین نهاد اجتماعی است که برای تمرکز آدمی موجود بوده و مانند هر اجتماعی نیاز به مدیر وسرپرست دارد.

در قوانین اسلام مدیریت خانواده که تحت عنوان قوّامیت مطرح است شرعاً و قانوناً از خصایص شوهر به شمار می‌آید. این عنوان یعنی قوّامیت برگرفته از آیۀ 34 سوره نساء است که می‌فرماید: «الرِّجالُ قَوّامُونَ عَلَى النِّساءِ بِما فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلى بَعْضٍ وَ بِما أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوالِهِم... ».

قوّام به معنای قائم به امر و سرپرست است و نیز به کسی گفته می‌شود که اقدام به امور دیگران می‌کند. ترکیب این مادّه با «علی» معمولاً با نوعی نظارت، مراقبت و اعمال قدرت همراه است. بنابراین به مرد قوّام گفته می‌شود از آن جهت که اقدام به امور زن می‌کند و اهتمام به حفظ، حمایت و رعایت شئون او دارد.

در این راستا با توجّه به این‌که قوانین و حقوق اسلامی از جمله حقوق خانواده، مبتنی برحق مداری و هماهنگ با نظام تکوین است و با در نظر داشتن تفاوت‌های طبیعی زن و مرد در آفرینش، مدیریت و سرپرستی خانواده به مرد واگذار شده است.

واگذاری مدیریت خانواده به مرد با ادّله عقلی و نقلی از جمله آیات و روایات ثابت می‌شود.

---------------------------------------------------------------------

*مریم شایق طوسی: مدرس و طلبه سطح سه مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

زندگی دنیوی، حدّ فاصل آمدن و رفتن و به گونه‌ای انسانی، ارزشمند و هدفمند بودن است برای دستیابی به خیر اعلی، فضیلت و در نهایت سعادت. با این وصف، زندگی چهره‌ای دروغین از بودنی کاذب نیست. بلکه زیستنی در چهره‌ای حقیقی و واقعی است، رنگ الهی گرفتن و خداگونگی پیشه کردن است که با الگوگیری از اهل خانه‌ای پاک و مطهّر ممکن می‌گردد. این نوع زندگی را باید از اهل بیتی پاک آموخت تا آن را از زیستنی دروغین و غیر تکاملی به چهره‌ای حقیقی با آهنگ سیر به سوی فضیلت و خیر مبدّل نمود. باید اهل بیت علیهم السلام عصمت و طهارت را معیار قرار داد، اهل بیتی که خدا اراده قطعی بر زدودن ناپاکی از چهره و وجودشان نموده و آنان را به آیه تطهیر مخاطب ساخته.

پاکی زندگی، وصفی برای پدیده‌های پیرامونی است. رفتنی پاک، سخن و فکر و عملی پاک که در همۀ مظاهر زندگی تجلّی نماید. پاکی زندگی، سلامت خانواده از هر کژی و انحراف در حوزه نظر و ساحت عمل است که چنین زندگی پاکی را تنها در اهل بیت طهارت به نحو اتم و اکمل می‌توان مشاهده نمود. در زندگی پاک آنان، هدفداری معنوی و دائمی جزء لاینفک حیات است، اطاعت و فرمانبرداری از خدا و به ارادۀ الهی حرکت نمودن.

زندگی علی و زهرا علیهم السلام، با همۀ کرامت‌ها و عظمت‌ها پیوند خورده. آنان، اسوه تعهّد و پذیرش مسئولیت، حرکت و به انجام رساندن هدف‌های بزرگند. توجّه به نیازهای جسمی و روحی یکدیگر، پرورش نسلی پاک، تجلّی عبودیت و پرستش الهی در زندگی آنان عینیتی اسوه‌ای یافته و لذا در تعامل با یکدیگر، این تجلّیات در زندگیشان پُر نمود است. تعامل همدلانه، درک متقابل، احترام به یکدیگر، قناعت پیشگی، مقاومت در سختی‌های معیشت، تقسیم کار، حاکمیت نظم بر زندگی، همیاری و همدلی، تعدیل انتظارات، توجّه به نقاط مثبت و برجسته‌سازی آن‌ها از اموری هستند که متأسّفانه امروزه در کانون زندگی‌ها رنگ باخته‌اند. لذا باید کاری کرد و تعهّدی و حرکتی به سوی ایده‌های بلند ایجاد نمود تا زندگی در راستای آن الگوها رنگ گیرد.

---------------------------------------------------------------------

*علی اکبر نوایی: عضو هیأت علمی نشریه اندیشه حوزه.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

خانواده اوّلین و مهم‌ترین پایگاه تربیتی انسان‌ها و مرکز شکل‌دهی باورها و رفتارهای هریک از افراد جامعه است. امروزه کوتاهی در پرورش اخلاقی به خصوص پرورش روحیۀ حلم در هر یک از افراد خانواده موجب اختلالات و ناهنجاری‌های جبران ناپذیری در پرورش نسل نوین گشته، همین امر سبب شده امنیّت و سلامت در جوامع، کمرنگ گردد. از این رو در اين پژوهش ابتدا روش‌های زمینه‌ساز جهت پرورش حلم و بردباری بررسي و سپس به توضیح روش‌های مستقیم و غیرمستقیم علمی و پرورش تفکّر اخلاقی پرداخته و در پایان روش‌های عملی و اصلاح رفتار متربّی بررسی می‌گردند منابع مورد استفاده در این پژوهش کتاب‌های روایی، تفسیری و تربیتی است.

---------------------------------------------------------------------

*فرزانه جلالیان حیدری: طلبه سطح دو مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

موضوع مقالۀ پیش‌رو مقایسۀ آموزه‌های اخلاقی قرآن و کتاب مقدّس در حوزۀ خانواده است که با نگرشی تطبیقی به بیان اهمّ آموزه‌های اخلاقیِ این دو کتاب در حوزۀ خانواده می‌پردازد.

در این پژوهش ابتدا دیدگاه قرآن و کتاب مقدّس در مورد اصل ازدواج مطرح شده، سپس روابط متقابل همسران بیان می‌گردد و سرانجام به اخلاق جنسی که از مشترکات دو کتاب به شمار می‌آید، اشاره شده است. در بخش دوم وظایف فرزندان در قبال والدین در قرآن و کتاب مقدّس بیان گردیده و در نهایت به اوّلویت حقّ مادر که از مختصّات اخلاق قرآنی است، اشاره شده. این نوشتار تلاش شده در عین واقع‌بینانه بودن مقایسه، عمق و وسعت نگرش آیات قرآنی از نظر دور نماند. در خاتمه نیز نکاتی ذکر می‌شود که از مجموع آن‌ها به خوبی می‌توان دریافت که آموزه‌های اخلاقی کتاب مقدّس که به یقین ریشۀ الهی دارد، با وجود زیبایی از گستردگی و شفافیّت آموزه‌های قرآنی برخوردار نیست. علاوه بر این که تحریفات واقع در آن موجب خلط موضوعات ارزشی و ضدّ ارزشی شده؛ این در حالی است که تعالیم قرآنی از توسعه، اکمال، ضابطه‌مندی و ظرفیت عظیمی برخوردار است که می‌تواند انسان را به سعادت دنیا و آخرت برساند.

---------------------------------------------------------------------

*زهرا موسوی خراسانی: مدرس حوزه مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد.

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

نشناختن تفاوت‌هاي طبيعي عالم خلقت و عدم درك دقيق فلسفه وجودي اين تفاوت‌ها، زشتي‌ها و زيبايي‌ها با يك نگاه بسيط و سطحي عينك بدبيني و بی‌عدالتی را به آدمي هديه مي‎ دهد. این در حالی است که با مطالعه دقيق منابع ديني به ويژه قرآن چنین به دست مي ‎آيد كه اسلام به هيچ وجه نظريه وجود بی‌عدالتی و نابرابری در عالم خلقت و از جمله نابرابری میان زن و مرد را نمي‌ پذيرد.

مفهوم زيباي عدالت از مفاهيم ديرآشناي همه انسان‌ها از هر فرقه و دين و فرهنگ است. اصل عدالت نه تنها از اصول اعتقادي اسلام بوده بلكه در ساير اديان ابراهيمي چون يهوديت و مسيحيت نيز مورد توجه خاص است. اساساً قانون پاداش و مجازات ريشه در همین اصل دارد. از مجموع سخنان نقل شده از پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم و علي علیه السلام نیز استفاده مي ‎شود که جايگاه و نقش عدالت در عالم خلقت هم از نظر تكوين هم از جهت تشريع بسيار مهم و اساسي است.

در مسأله بلوغ که از مسائل مهم تمایزات فقهی زن و مرد است، آن‌چه مي‎ تواند به عنوان بلوغ شرعي مطرح باشد همان بلوغ تكويني است كه نشانه‌هاي تكويني آن چون احتلام و انبات و حيض مي‎ تواند حصول اين حالت طبيعي خاص را اثبات كند و امّا اين‌كه سنّ خاصّي براي بلوغ در پسران يا دختران مطرح باشد فقط مي‎ تواند جنبه كاشفيّت از حصول آن حالت طبيعي باشد و نمي‌تواند براي بلوغ موضوعيّت داشته باشد.

---------------------------------------------------------------------

*محسن جهانگیری: استادیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی.

دی ان ان