X

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

­چکیده

عزاداری حسینی، عنوان یکی از آیین‌ها و مراسمات تعزیه‌ای است که هر ساله با آغاز ماه محرم هجری قمری با هدف بزرگداشت و اکرام واقعه عاشورای سال 61 ه.ق در میان مسلمانان و به ویژه شیعیان و در بسیاری از کشورهای جهان برگزار می‌گردد. این مراسم غالباً با اعمال و مناسک مختلفی چون نوحه‌سرایی، مرثیه‌خوانی، ذکر مصیبت‌ها و اندوه‌ها، دلاوری‌ها و رشادت‌های امام حسین علیه السلام­ و یارانش همراه است.

همان‌طور که می‌دانیم در طول تاریخ، جنگ‌ها و نزاع‌های بسیاری در اقوام و ملل مختلف با اهداف گوناگون روی داده که به جرأت می‌توان گفت اغلب آن‌ها سبب تخریب و فساد و تعدی به حقوق انسان‌ها بوده‌ است. در حالی‌که قریب به یقین اکثر آن‌ها، هدف جنگ را دفاع از ارزش‌ها و نیز امری مقدس جلوه داده و علاوه بر آن مدعی ایجاد اصلاح و صلح نیز بوده‌اند!

دین اسلام نیز از سویی جنگ و جهاد را (با توجه به شرایط خاص آن) امری مقدس دانسته و به طور خاص واقعة عاشورا را به عنوان یک قیام ارزشمند معرفی و عزاداران حسینی را تحسین می‌کند و از سویی دیگر، خود را دین رحمت و پیام‌آور صلح و صفا معرفی کرده و بدان دستور می‌دهد. به این مناسبت در مقال حاضر مسائلی پیرامون ارتباط، تحقق و جمع‌پذیری جنگ و صلح در آن واحد مورد بررسي قرار گرفته در حالی‌که این دو مقوله در اذهان بشر، معمولاً در تضاد و تقابل با هم انگاشته مي‌شوند. به دنبال آن سهم و نقش عزاداری حسینی در گسترش و تبلیغ ارزش‌هایی مانند صلح جهانی مورد واكاوي قرار مي‌گيرد.

برای روشن شدن مسأله فوق، ابتدا مقدماتی در تعریف صلح بیان خواهیم کرد و سپس به بررسی اهداف واقعه عاشورا و عزاداری و ارتباط آن با گسترش صلح جهانی مي‌پردازيم.

­---------------------------------------------------------------------

* اعظم رحمت آبادی: مدرس و عضو هیئت علمی مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام­ مشهد.

** زینب سادات مشیریان فراحی: ­طلبه سطح دو مؤسسه علمی - تحقیقی مکتب نرجس ­علیها السلام مشهد (نویسند‌ه مسئول).

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

یکی از مسائل مهم و مبنایی در قانون‌گذاری برای کودک و نوجوان مسأله رشد است. در این پژوهش با روش تحلیل و بررسی منابع فقهی به ملاک‌ها و معیارهای مسأله رشد در فقه امامیه پرداخته شده‌ و مصادیق آن را در حقوق پاکستان مورد بررسی قرار گرفته ‌است.

­«رشد» به معنی هدایت و اصلاح است و در اصطلاح ملکة نفسانی است که فرد توانایی درک و قدرت فکری در امور مالی و... را دارد.

اتفاق فقها بر شرط رشد در اصلاح و تدبیر مال است. اما در بازخوانی این مسأله طبق ادله مطرح شده در پژوهش، منحصر در امور مالی نیست بلکه به امور کیفری نیز سرایت دارد. چگونگی احراز رشد نیز با آزمودن شخص یا شهادت شاهدان اثبات می‌شود.

در حقوق اساسی پاکستان از آنجا که بر تطابق قوانین بر فقه اسلامی تأکید دارد، مسألة رشد نیز در قانون­گذاری برای کودکان مد نظر قرارگرفته است و در قانون حقوق و تأدیب اطفال این امر در امور مالی و کیفری لحاظ شده‌است. ولی در اموری مانند ازدواج و کار کودک اشاره نشده و قوانین فقط برای این دو موضوع میزان سن را تعیین کرده‌است.

حقوق پاکستان درباره کودک با این که تأکید بر مبانی اسلامی دارد، ولی از لحاظ اجرایی بر مبنای کنوانسیون حقوق کودک عمل می‌کند. از این رو بر حقوقدان‌های مسلمان لازم است بار دیگر به مبانی و ملاک‌های شریعت در قانون‌گذاری توجه لازم را بنمایند.

­---------------------------------------------------------------------

* فاطمه زند اقطاعی­: دانش آموخته سطح سه مؤسسه علمی – تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد و مدرس جامعة المصطفی العالمیه.

** ناظره موسوی: طلبه دوره کارشناسی جامعة المصطفی العالمیه مشهد و مؤسسه علمی – تحقیقی مکتب نرجس علیها السلام مشهد (نویسند‌ه مسئول).

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

این نوشتار با بررسی نقش دعا در امیدبخشی و بهره‌گیری از دعای افتتاح، درصدد تغییر نگرش به دعا و بهره‌مندی از آموزه‌های دینی ادعیۀ مأثوره است. تحقق دعا هنگامی است که تمام قوای فکری و روحی انسان بر وجود بی‌نهایت خداوند متمرکز شود و از ماسو‌ی‌الله منقطع گردد. امیدواری از آثار دعاست که در اسلام جایگاه ویژه‌ای دارد و عامل پویایی و نشاط است. با تأمل در مضامین دعای افتتاح که منسوب به حضرت‌ ولی‌عصر عج است، می‌توان عوامل امیدبخشی را شناخت خداوند متعال، صلوات بر پیامبر و ائمۀ اطهار­ علیه­السلام­ ­و انتظار فرج نام برد. دعای افتتاح افق‌های بزرگی را به ما نشان داده، به نیازهای طبیعی جهت بخشیده و با ترسیم دولت کریمه، زمینه را برای تقویت و تحکیم امید فراهم نموده‌است.

­---------------------------------------------------------------------

* اعظم رحمت‌آبادی: ­مدرس و عضو هیئت علمی مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس ­علیها السلام ­­مشهد.

** نغمه نادری: ­طلبه سطح دو مؤسسه علمی - تحقیقی مکتب نرجس ­علیها اللسلام­ ­مشهد(نویسند‌ه مسئول).

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

آزادی بیان، از آزادی‌های سیاسی ـ مدنی انسان به شمار می‌رود که از بدو خلقت انسان با وی بوده و قرآن، میثاق‌های بین‌المللی و اعلامیۀ جهانی حقوق بشر، آن را به رسمیت می‌شناسد. در اسلام و حتی در جوامع غیر اسلامی آزادی بیان به طور مطلق نیست؛ بلکه همراه با قوانین و قواعدی است که موجب محدودشدن این آزادی می‌شود.

از محدوده‌های آزادی بیان در اسلام، ارتداد و حکم آن است که از فروعات مسلم فقه اسلامی است. نیاز جامعۀ اسلامی به تبیین مفهوم آزادی بیان در عصر تکنولوژی و از طرفی وجود شبهات آزادی بیان و اعدام مرتد و برداشت‌های اشتباه اقشار مختلف به خصوص جوانان از این واژه موجب شده تا سمینار حاضر با روشی توصیفی ـ تحلیلی به بررسی محدودۀ آزادی بیان از دیدگاه قرآن و پیوند آن با ارتداد بپردازد.

­نتایج نشان از آن دارد چنان‌‌چه فردی عقاید کفرآمیز خود را علیه حکومت اسلامی تبلیغ کند به حکم شارع مقدس مرتد است و مجازاتی مثل تعزیر، حبس یا قتل داده می‌شود. حکم ارتداد ناقض آزادی بیان نیست؛ بلکه با آزادی پیوندی اساسی دارد.

­---------------------------------------------------------------------

* حلیمه حیدری: ­دکترای علوم قرآن و حدیث، مدرس جامعة المصطفی العالمیة و مؤسسه علمی – تحقیقی مکتب نرجس علیهاالسلام­ مشهد.

**سیده ام فروه نقوی: ­دانشجوی ارشد قرآن و حدیث دانشگاه فردوسی مشهد (نویسند‌ه مسئول).

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

مقاله ­حاضر با موضوع عذرپذیری و آثار آن و با مراجعه به قرآن و روايات به بیان اهمیت پذیرش عذر و آداب آن، آثار عدم پذیرش عذر و آثار مثبت عذرپذیری می‌پردازد.

هدف اين پژوهش تقویت مهارت عذرپذیري در جامعه و كاهش تنش‌های ناشی از نبود آن است.

نپذیرفتن عذر آثاری چون عدم ورود به حوض کوثر، عدم بهره‌مندی از شفاعت پیامبر ص و... را به دنبال دارد و در مقابل، عذرپذیری آثار فردی از جمله حصول تقوا، طولانی‌شدن عمر، نجات از عذاب دوزخ، سلامت روح و آثار اجتماعی از جمله دوام حکومت، بهره‌مندی از برادری و تبدیل کینه به صلح را در پي دارد.

این تحقیق از نوع پژوهش‌ دینی به روش توصیفی بوده كه با گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای تدوين شده است.

­---------------------------------------------------------------------

* عذرا مرادی­: خارج فقه و اصول.

** ریحانه سادات مشیریان: ­طلبه سطح دو مؤسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس علیهاالسلام ­مشهد (نویسند‌ه مسئول).

  • چکیده
  • کلیدواژه ها
  • مقالات مرتبط
  • فایل مقاله

چکیده

نخبگان یکی از بهترین و فعال‌ترین اعضاي یک جامعه محسوب می‌شوند. نقش و جایگاه نخبگان دینی و مذهبی که دارای استعداد برتر در توسعه و پیشرفت معنوی کشور به‌خصوص در اصلاح و هدایتگری جامعه و تولید علم هستند، می‌طلبد كه نسبت به شناسایی، مدیریت و جهت‌دهی آنان توجه ویژه‌ای شود.

در این نوشتار پس از مفهوم‌شناسی نخبگی با روش تحلیلی و توصیفی، به بیان منزلت آن در جامعه و سپس به تبیین رسالت‌های نخبگان در کلام امام خمینی ره و آیت‌الله خامنه‌ای (مدظله العالی) پرداخته شده است. تأکیدهای ایشان در این زمینه نمایانگر این است که نخبگان از ویژگی‌هایی مانند مسئولیت‌پذیری، فداکاری، اتحاد، فعال و بانشاط بودن و... برخوردار بوده و دارای رسالت‌های اساسی در حل مسائل کشور و نيز پیشرو و پویا در حیطه مسئولیتی خویش می‌باشند.

­---------------------------------------------------------------------

* فاطمه زنداقطاعی: دانش آموخته سطح سه مؤسسه علمی – تحقیقی مکتب نرجس علیهاالسلام ­مشهد و مدرس جامعة المصطفی العالمیة.

** شکفته بانو: طلبه سطح سه جامعة المصطفی العالمیة (نویسند‌ه مسئول).

دی ان ان